Uw werknemer meldt zich weer ziek en u heeft twijfels. U heeft een verschil van mening over de re-integratiemogelijkheden met uw werknemer.  Er spelen vaak medische vragen, waarbij de bedrijfsarts cruciaal is. In mijn praktijk komen hierover veel vragen voorbij. Veel gestelde vragen en antwoorden zet ik op een rij.

1.Ik twijfel of de werknemer echt ziek is. Mag de ziekmelding geweigerd worden?

Als werkgever moet u de ziekmelding accepteren. Een werkgever is niet in staat een medische beoordeling te geven, dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. De rechtspraak is hierin ook duidelijk (ECLI:NL:RBAMS:2015:3968, ECLI:NL:RBNHO:2021:4433).

Op grond van artikel 14 van de Arbowet is een werkgever verplicht een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.

Blijkt dat niet het geval te zijn, dan kunt u de ziekmelding terugdraaien.

2.Wat wordt bedoeld met ziekte en arbeidsongeschiktheid?

Een werknemer kan ziek zijn en heeft medische klachten, fysiek of mentaal. Ook met een ziekte kan een werknemer soms gewoon het werk doen. Een werknemer is arbeidsongeschikt als hij door de beperkingen zijn werk niet kan doen. In het arbeidsrecht gaat het erom dat je arbeidsongeschikt bent voor de bedongen werkzaamheden.

3.Wie bepaalt of de werknemer arbeidsongeschikt is?

De bedrijfsarts adviseert over de arbeidsongeschiktheid en welke mogelijkheden de werknemer heeft ten aanzien van de re-integratie.

4.Is het oordeel van de bedrijfsarts louter een advies?

Een advies van de bedrijfsarts kunt u als werkgever niet negeren. In een rechterlijke procedure zal de rechter altijd uitgaan van het advies van de bedrijfsarts of het oordeel van het UWV.

Bent u het niet eens met het advies van de bedrijfsarts dan kunt een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.

5. Wat is deskundigenoordeel bij het UWV?

Het UWV (verzekeringsarts en/of arbeidsdeskundige) geven een oordeel over de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en de re-integratiemogelijkheden. Zowel een werkgever als werknemer kunnen een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.

6. Kan een werkgever ook een second opinion aanvragen?

Deze mogelijkheid is er alleen voor de werknemer. Als de werknemer het oneens is met het advies van de bedrijfsarts, kan er een second opinion worden gevraagd bij een andere bedrijfsarts. De werkgever moet de kosten hiervan betalen.

Twijfel je als werkgever over het advies van de bedrijfsarts, dan moet u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.

7.Moet de bedrijfsarts het oordeel op basis van de second opinion volgen?

De bedrijfsarts moet aan de hand van de uitkomsten van de second opinion oordelen of hij dit een ander standpunt komt of niet. De verzuimbegeleiding wordt voortgezet door de bedrijfsarts.

8.Mijn medewerker heeft verklaringen van de huisarts en de psycholoog. Gaan deze voor op het advies van de bedrijfsarts?

De bedrijfsarts is gespecialiseerd en opgeleid om de arbeidsongeschiktheid en de belastbaarheid van de werknemer in werk te beoordelen. De bedrijfsarts kan de adviezen van de huisarts en de psycholoog betrekken bij zijn oordeel.

9.Mijn werknemer is ziek, maar werkt wel in zijn andere baan?

Als de werknemer arbeidsongeschikt is voor de werkzaamheden in uw bedrijf, betekent dat nog niet dat hij ook arbeidsongeschikt is voor de werkzaamheden in de andere baan. Bespreek dit met de bedrijfsarts.

10.Wie oordeelt over de herstelmelding van de werknemer?

Het wettelijke uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel bepaalt wanneer er sprake is van ziekte en wanneer er sprake is van herstel. Twijfelt u hieraan, neem dan contact op met de bedrijfsarts, die een oordeel kan vellen over de herstelmelding. Twijfelt u vervolgens aan het advies van de bedrijfsarts, vraag dan een deskundigenoordeel aan bij het UWV.

Meer weten?

Heeft u vragen over uw zieke werknemer of re-integratie van uw zieke werknemer? Neem dan gerust contact op. Op die manier kan uw probleem snel opgelost worden of worden voorkomen.

Neem telefonisch contact op 076-5201455 of stuur een e-mail naar [email protected]