In mijn praktijk krijg ik veel vragen van werknemers over het einde van de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte. Het probleem op dit moment is vaak dat het UWV nog geen beslissing heeft genomen op de WIA aanvraag. Een aantal antwoorden op veel gestelde vragen.
Ben ik verplicht als werknemer mee te werken aan een einde van mijn arbeidsovereenkomst of een vaststellingsovereenkomst?
Nee, een werknemer is niet verplicht een vaststellingsovereenkomst te tekenen.
De werkgever kan als de werknemer niet meewerkt aan een vaststellingsovereenkomst het UWV vragen om toestemming (ontslagvergunning) om de arbeidsovereenkomst te mogen opzeggen.
Een WIA beslissing is daarvoor geen vereiste. Dat is mogelijk door de aangepaste ‘Uitvoeringsregels bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid’.
Wanneer is het als werknemer niet verstandig een vaststellingsovereenkomst te tekenen?
In het geval UWV nog geen WIA beslissing heeft genomen, zijn er situaties denkbaar dat het niet verstandig is om een vaststellingsovereenkomst te tekenen:
- je verwacht dat UWV je arbeidsgeschikt zal verklaren voor je eigen werkzaamheden. Bijvoorbeeld als je je zelf al hersteld hebt willen melden, maar je werkgever daaraan geen medewerking wilde verlenen;
- je verwacht en hoopt dat je op korte termijn weer hersteld bent om je eigen werk weer te gaan verrichten;
- er zijn bij je werkgever aangepaste werkzaamheden of passende functies. Je werkgever behoudt een re-integratieverplichting voor functies in zijn eigen bedrijf na 104 weken ziekte.
Wanneer kan je wel meewerken aan een vaststellingsovereenkomst?
Er zijn situaties denkbaar dat je wel kan meewerken aan een einde van je arbeidsovereenkomst. Bijvoorbeeld als je echt niet terug kan keren bij je eigen werkgever of je ziet geen passende mogelijkheden bij je eigen werkgever.
Let op: wacht wel tot de 104 weken echt zijn verstreken en als duidelijk is dat UWV aan je werkgever geen loonsanctie oplegt.
Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als UWV aan de werkgever een loonsanctie heeft opgelegd?
Tijdens een loonsanctie kan je geen vaststellingsovereenkomst tekenen. Je mag dan niet instemmen met een einde van het dienstverband.
Mag een werkgever het dienstverband slapend houden?
Een werkgever mag de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer niet slapend houden. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat een werkgever op grond van het goed werkgeverschap moet instemmen met een voorstel van een werknemer tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst op basis van wederzijds goedvinden. En dat onder toekenning van de transitievergoeding.
Die vergoeding hoeft niet meer te bedragen dan wat betaald zou zijn aan de transitievergoeding op het tijdstip dat de 104 weken ziekte voorbij zijn.
Dat kan anders zijn als je werkgever belang heeft om de arbeidsovereenkomst in stand te houden. Dat is bijvoorbeeld het geval als er re-integratiemogelijkheden zijn.
Een werkgever heeft geen belang om de arbeidsovereenkomst niet te beëindigen, omdat je binnenkort de AOW gerechtigde leeftijd bereikt. Aldus de Hoge Raad.
Mag een werkgever finale kwijting eisen?
Een werkgever die na een verzoek van de werknemer als voorwaarde finale kwijting stelt, handelt in strijd met het goed werkgeverschap volgens de Hoge Raad.
De finale kwijting mag geen voorwaarde zijn om aanspraak te kunnen maken op de transitievergoeding na 10 weken ziekte en langdurige arbeidsongeschiktheid.
Consequenties van een vaststellingsovereenkomst?
Laat de vaststellingsovereenkomst altijd checken door een specialist of een advocaat arbeidsrecht.
Het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst aanspraak geeft op een WW of WIA uitkering. De inhoud van de vaststellingsovereenkomst moet kloppen en alle zaken moeten goed geregeld zijn.
Heb je vragen? Neem contact met mij op! Ik help je graag.